Client:  Ainsworth Projects

Duration:  3 months – Completed December 2017

Value:  £285k

Location:  Northumberland

Ainsworth Projects appointed MGM Ltd in September 2017 to complete a full refurbishment of a redundant three story building in a suburb of Ashington, Northumberland.

The building had been previously a block of individual flats for private rent, and originally was a social club for the area.  Over the years, there had been many attempts at a partial refurbishment and isolated repairs, and the building required a thorough overhaul to ensure that it was fit for purpose, aesthetically pleasing and free from defects.

The building contains some interesting and challenging features such as faience blocks to the front elevation and a light well area which was the original beer cellar in the buildings original form.

The scope of the works required for a wide range of trades to complete the project, and the efficient programming of the works was pivotal to ensure all trades were able to work in a logical manner. This project also utilised modern construction systems such as a wireless fire alarm and detection system throughout. This system enabled for minimal disruption to the existing surfaces and an efficient installation.

The building was planned to be utilised for sheltered accommodation, and this had to be considered in the overall design and completion of the project. As part of the works, the building was reconfigured to provide a staff reception area with fully integrated CCTV and remote door entry. The first floor of the building was also reconfigured to incorporate a sleepover area including shower room for the comfort of the staff.

Originally, the scope of works requested that the large rendered areas to the rear be decorated, but once access was available it was decided that full render replacement was required. This took the form of a through colour Monocouche Render which is aesthetically pleasing whilst also minimising any future maintenance issues due to the integral colour of the product.

Works were completed at the end of 2017, with all nine individual apartments planned to be in use through the beginning of 2018.