Client: Woodhorn Trust

Duration: 6 weeks

Value: £20,000

Completion: October 2015

We were employed to convert part of the ground floor space into an exhibition area, to enable visitors to access the exhibition safely and independently without the need for supervision.  Works carried out included but not limited to – a new concrete floor, construction of walls within the space, glass works, new doors, electrical installations and decoration.  The huge winding engine has been revealed from ground level and its story is told through the use of animation and historic documentation alongside informative and entertaining oral histories, allowing the new facility to enable visitors to gain a much greater understanding of the role and significance of the Winding house

Built in 1899/1900 and located at the heart of the original colliery complex Winding House No 2 is the Last Victorian engine house in Northumberland still containing a working winder.

Jo Raw, Assistant Director at Woodhorn, has overseen the developments of the Winding House. “This project has enabled us to create a new, fully accessible experience which will be open to visitors every day. The ceiling of the ground floor space now spectacularly opens up to reveal the huge winding wheel above that dominates all 3 floors of the building making it a perfect space for everyone to learn about the crucial role the winding house played in the day to day running of the colliery.”

During this project, great care and thorough planning was required to coordinate the works around the opening times and access to the museum by members of the public.